Trygghetskameror för en tryggare skolmiljö

Nordic Alarm har ett ramavtal med Stockholms stad utbildningsförvaltning gällande att leverera trygghetskameror till Stockholms stads skolor. Stockholms Stad har utökat kamerabevakningen på strategiskt viktiga platser, i samråd med polisen, för att förbättra tryggheten för elever och personal samt avskräcka från brott och möjliggöra bättre bevisföring.

På Fruängens skola har Nordic Alarm installerat ett komplett system med trygghetskameror, framför allt i korridorer och ingångar. Huvudsyftet att för hindra stölder från elever.

Trygghetskameror mot mobbing, skadegörelse och stöld 

”Innan en skola väljer att installera kamerabevakning måste de först ha försökt vidta andra åtgärder”, berättar August Lagerström, projektledare på Nordic Alarm som ansvarat installationen på Fruängens skola. ”Kamerorna ska bidra till att göra den dagliga verksamheten säkrare och verka mot mobbing, skadegörelse och stöld. Det ska kännas tryggt att gå i skolan. Om det händer en incident så är det tack vare kamerorna lätt att ta reda på vad som hänt och nysta upp eventuella brott eller incidenter”.

”Samtidigt är det givetvis viktigt att måna om den personliga integriteten”, fortsätter August. ”Nyttan måste alltid överväga. Skolan behöver också informera om kamerabevakningen och leva upp till reglerna kring GDPR och kamerabevakningslagen. Exempelvis lagras inspelningarna endast på skolans interna nät och raderas efter en begränsad tid”.

Fruängens skola uppskattar tryggheten

”Det har blivit en ganska stor förändring och det är betydligt lugnare i korridorerna nu”, intygar Mats Lundqvist, IT­-samordnare på Fruängens Skola. Generellt så minskade vandalisering och klotter ganska omgående när kamerorna kom upp. Eleverna tenderar att glömma bort kamerorna men de har absolut en förebyggande effekt. De gånger de kommer till nytta gäller det oftast ganska små incidenter som snabbt klarats upp.

”De flesta elever tycker det är bra med trygghetskameror”, fortsätter Mats. ”Vi hade nyligen en incident med klotter men efter en titt på inspelningen så erkände några elever och fick städa upp efter sig frivilligt. Konsekvenserna blir därmed snabba och leder till mindre problem i förlängningen”.

Bildskärm med kameraövervakning, ISG Nordic AB

Såg hela inbrottet på skärmen 

Skolan hade också ett inbrott där man efteråt kunde följa hela förloppet på skärmen. De stal datorer mitt på en söndagseftermiddag. Det hela var mycket välplanerat. De gick raka vägen till det rum där skolan förvarade datorer. Incidenten har lett till att ledningen kunnat förbättra säkerhetsrutinerna för att undvika liknande händelser.

Rekommenderar Nordic Alarm

”Samarbetet med Nordic Alarm har fungerat mycket bra”, berättar Mats Lundqvist vidare. ”De är lätta att få kontakt med och har bra tekniker som är engagerade och vet vad de gör. Installationen gick smidigt och vi fick bra utbildning. Jag kan absolut rekommenderar dem till andra med liknande behov. Tekniskt fungerar systemet alldeles ut märkt. Sedan installationen har vi inte upplevt några problem alls och det är väldigt lätt att söka fram händelser så kan vi snabbt konstatera vad som hänt.”


Utrustningen består av ett stängt kamerasystem som ej kan nås utifrån. Hjärtat i systemet utgörs av en så kallad Network Video Recorder, NVR, som lagrar det inspelade material och presenterar det för behöriga i ett befintligt gränssnitt. Lagringsenheten är en Raid 5 konfiguration som gör det enkelt att byta ut hårddiskarna även under drift – så kallad hot swap. Kamerorna kommer från Hanwha Techwin Wisenet X­serie. Dessa har inbyggd videoanalysfunktion som aktiverar inspelning när någon rör sig framför kameran, dag som natt. Samtliga produkter lagerhålles för snabba serviceinsatser.

Hatteland Technology är en global teknikpartner för systemintegratörer inom ett brett spektrum av branscher. De tillhandahåller tekniklösningar anpassade efter kundernas värdekedjor. Erbjudanden inkluderar lösningar inom skärmar, paneldatorer, industriella datoranläggningar, nätverk, kamera, övervakning och programvara.

Webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den accepterar du detta.  Integritetspolicy

crosschevron-down