Fjärrstyrning – ABB Ports

ABB levererar automation och elsystem till containerkranar som används i hamnar världen över. ISG Nordic levererar kameror, PA-system, elskåp, mjukvaror för videovisning och inspelning. De olika delarna har integrerats och interagerar med kundens olika system så som PLC:er och management system.

Stora containerfartyg kan ha ca 15 000 containrar lastade ombord. När volymerna är så stora räknas varje möjlig tidsbesparing i antal sekunder. Kan en avlastning ske en enda sekund snabbare, med bibehållen säkerhet och precision, så innebär det att hamnen kan tjäna in tusentals timmar per år. Kostnaderna för att hålla stora skepp stående vid kaj är mycket höga, så det finns stora besparingsmöjligheter. 

Den fysiska miljön är ofta utmanande med till exempel hög värme, kyla, vatten, vibrationer och stötar vilket ställer extra höga krav på kamerornas prestanda. 

ABB:s styrsystem och hamnens nätverk integreras med de digitala videosystemen från oss. Det kräver stor kompetens, teknisk erfarenhet och flexibilitet av alla inblandade i integrationsarbetet. 

Vår lösning:

Vår lösning innebär i korthet att koppla upp, visa och växla video från kameror monterade på kranar. Bilderna visas på videoskärmar för operatören som är lokaliserad i en byggnad långt ifrån de fysiska kranarna.

Kameror används både för övervakning och fjärrstyrning av kranar då dessa körs i manuellt läge.

När operatören kör en kran i manuellt läge så krävs en så kallad låg latenstid av videon för att få en så nära realtidskänsla som möjligt. 

Andra funktioner så som utrop av ljudmeddelande, styrning av rörliga kameror, parameterstyrd överlagrade stödlinjer i videobild med mera används också. Larm, styrkomandon för byte av bild och layouter samtandra parametrar kommuniceras och skickas mellan videosystemets externa styrsystem.

Vi bygger själva flera av de unika kamerorna som ska tåla den utmanande fysiska miljön i vår produktion samt i vårt utvecklingslaboratorium. Där testar och utvecklar vi nya modeller med kundspecifika unika egenskaper. 

Vi har konstruerat, levererat och driftsatt våra videosystem på hamnar runt om i hela världen som till exempel Rotterdam, Hamburg, Panama, Los Angeles, Sydkorea, Taiwan, Kina och Dubai.

Webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den accepterar du detta.  Integritetspolicy

crosschevron-down